Neem jij ook altijd veel te veel bagage mee op vakantie? Ben je bang dat je koffer zó zwaar is dat je bij moet betalen om hem het vliegtuig in te krijgen? Dan zijn lichtgewicht koffers iets voor jou. Hoe kun je immers beter besparen op het gewicht door dit meteen in het begin aan te pakken? Met een lichtgewicht koffer heb je winst behaald zonder dat je bagage thuis moet laten.

Materiaal van een lichtgewicht koffer

Hoewel het lijkt alsof een zachte koffer per definitie lichter van gewicht is, hoeft dit niet het geval te zijn. De afgelopen jaren hebben kofferfabrikanten een goede slag gemaakt bij het gebruik van harde materialen. Hardschalige koffers zijn meestal gemaakt van polycarbonaat, polypropyleen of ABS. Ieder materiaal heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen. Zo is polypropyleen het goedkoopst, maar ook het minst krasbestendig. Hierbij is de kans dus aanwezig dat je nieuwe koffer meteen ontsierd wordt door een paar krassen. Voordeel is wel dat de koffers passen binnen een beperkt budget én toch van stevige kwaliteit zijn. Het materiaal polycarbonaat is buigzaam, superlicht en zeer stevig. Bovendien is de kans op krassen kleiner dan bij polypropyleen. Het meest krasbestendige materiaal is ABS (acrylonitril-butadieen-styreen). ABS is iets duurder dan polycarbonaat en polypropyleen, maar is wel veel lichter, en beter krasbestendig. Het enige nadeel van ABS is dat een scheur in de koffer niet meer te repareren is. Zachte lichtgewicht koffers zijn meestal gemaakt van nylon, polyester of een combinatie van die twee.


Tips om zo licht mogelijk te reizen

Met alleen een lichtgewicht koffer ben je er nog niet wat betreft licht reizen: neem ook je bagage eens een keer onder de loep! Neem jij altijd liever het zekere voor het onzekere en heb je daarom aan het einde van je vakantie de helft van je bagage niet nodig gehad? Met een paar simpele oplossingen heb je veel minder bagage nodig. Zo is het handig om van alle verzorgingsproducten die je gebruikt een mini-versie mee te nemen. Denk aan een minitandpasta, -shampoo en -deodorant. Vaak gaan deze producten lang genoeg mee om de vakantie mee door te komen. Ga je shoppen op vakantie? Dan hoef je niet voor de hele periode kleding mee te nemen: wat je op vakantie koopt kun je meteen dragen, dus dat scheelt weer gewicht. Lees je graag terwijl je aan het strand ligt? Met een e-reader heb je oneindig veel boeken tot je beschikking terwijl je slechts één keer het gewicht van een boek hoeft mee te nemen. Ook reisgidsen zijn vaak digitaal beschikbaar. Voor de koukleumen die het ’s avonds koud krijgen, biedt een pashmina of sarong een uitkomst: licht, neemt weinig ruimte in beslag en geeft voldoende warmte wanneer je ze om je heen slaat. Ook handig wanneer je een kerk of tempel bezoekt om je schouders te bedekken.