Ga je een weekendje weg of reis je graag zo licht mogelijk? Dan kun je waarschijnlijk prima vooruit met handbagage koffers. Als je niet veel bagage bij je hebt, scheelt het namelijk veel tijd om alleen handbagage mee te nemen. Je hoeft namelijk je bagage niet in te checken bij de balie en voorkomt dus dat je moet wachten in een lange rij. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, blijf je de grote drukten voor omdat je niet hoeft te wachten bij de bagageband. Extra voordeel: omdat je je bagage bij je houdt in het vliegtuig, hoef je ook niet bang te zijn dat hij kwijtraakt. Bovendien rekenen sommige maatschappijen extra kosten voor ruimbagage, en bespaar je dus geld door alleen handbagage mee te nemen.

Afmetingen handbagage koffers

Omdat handbagage moet passen in de bagagerekken in het vliegtuig, is het belangrijk dat handbagage koffers voldoen aan bepaalde afmetingen. Volgens de IATA-norm (International Air Transport Association) mogen handbagagekoffers maximaal een afmeting van 55 x 35 x 20 centimeter hebben. De precieze afmetingen van handbagage verschillen echter per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen geldt dat goedkopere maatschappijen kleinere afmetingen toestaan dan de iets duurdere vliegmaatschappijen. Belangrijk is daarom om voordat je een koffer koopt, eerst te kijken aan welke eisen jouw handbagage moet voldoen. Het maximale gewicht van handbagage is ook afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Houd er rekening mee dat je maximaal 10 kilo handbagage mee kunt nemen.


Wat mag je allemaal meenemen?

De eisen waaraan handbagage moet voldoen, zijn strenger dan die voor ruimbagage. In verband met de veiligheid van reizigers is een aantal normen opgesteld waaraan spullen in de handbagage moeten voldoen. Voor vloeistoffen en gels geldt dat die alleen mee mogen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter. Alle verpakte vloeistoffen moeten bovendien in één doorzichtig en hersluitbaar plastic zakje van maximaal 1 liter worden gedaan, zodat dit gemakkelijk gecontroleerd kan worden bij de douane. Om veiligheidsredenen zijn er daarnaast ‘verboden goederen’ die niet mee aan boord mogen in de handbagage. Dat artikelen als vuurwapens, knuppels en verdovende apparaten niet mee mogen, spreekt voor zich. Maar wist je dat ook scherpe artikelen zoals scheermesjes en scharen met een blad van meer dan 6 centimeter op de verboden lijst staan? Toch iets om rekening mee te houden wanneer je je handbagage inpakt voor je weekendje weg!