Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn koffers! Zonder koffer kom je natuurlijk niet ver, dus dit is het eerste wat je nodig hebt om op vakantie te gaan. Maar voor welke koffer kies je? De mogelijkheden lijken eindeloos: ga je voor een harde of een zachte koffer, moet-ie mee kunnen met de handbagage en hoeveel wieltjes mogen eronder zitten, zijn slechts een paar vragen die in je op kunnen komen. Heb je moeite met kiezen? Wij geven tips!

 

Hard of zacht

De eerste keuze die je waarschijnlijk gaat maken, is die voor een harde of zachte koffer. Natuurlijk hangt je keuze voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op kunt letten bij de aanschaf voor een van de twee. Beide hebben namelijk voor- en nadelen. Zo is het grootste voordeel van een harde koffer dat hij vaak steviger is dan een zachte koffer. Daarnaast zijn harde koffers waterbestendig, zijn ze makkelijk schoon te maken en kun je ze goed op elkaar stapelen. Nieuwe uitvoeringen zijn bovendien zeer licht van gewicht, waardoor je meer bagage mee kunt nemen. Uiteraard kleven er ook nadelen aan harde koffers. Hoewel de koffer gemaakt is van harde materialen, bestaat altijd de kans dat hij breekt wanneer er flink mee gegooid wordt. Ook kleine beschadigingen en krasjes zijn eerder zichtbaar. Bij een zachte koffer heb je hier geen last van. Zachte koffers hebben verder als voordelen dat ze zich kunnen uitbreiden wanneer je meer ruimte nodig hebt, dat er vakjes aan de buitenkant zitten en dat ze na gebruik weer gemakkelijk op te bergen zijn. Daar staat tegenover dat een zachte koffer minder makkelijk schoon te maken is en dat ze vaak iets minder sterk zijn de harde koffers. Wat voor soort koffer het beste bij je past, hangt volledig af van je eigen wensen en je persoonlijke smaak.


Handbagage of ruimbagage

Wanneer je met het vliegtuig reist, moet je de afweging maken tussen handbagage of ruimbagage. Voor wie langer van huis blijft, is ruimbagage vaak de enige optie. Je moet zoveel spullen meenemen, dat het simpelweg niet past om alles in de handbagage te stoppen. Voor kortere reizen is het echter wel makkelijk als je alleen handbagage bij je hebt: dat scheelt toch zo weer een half uur wachten bij de bagageband! Houd er wel rekening mee dat de handbagage koffers aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zo mogen het gewicht en de afmetingen niet boven de gestelde eisen uitkomen. Wat precies deze eisen zijn, verschilt per vliegmaatschappij. Check voor vertrek dus goed wat de grenzen zijn van de maatschappij waarmee jij vliegt. Daarnaast geldt voor alle handbagage dat die geen vloeistoffen mag bevatten in flacons groter dan 100 milliliter. Ook scherpe voorwerpen zoals (nagel)scharen zijn verboden. 


Twee of vier wielen

De meeste koffers zijn tegenwoordig voorzien van wieltjes. Handig, want zo hoef je hem zelf niet te tillen. Maar hoeveel wieltjes moeten eronder zitten? Vaak kun je kiezen tussen koffers met twee of met vier wielen. Voordelen van koffers met twee wieltjes, zijn dat ze gemakkelijk te trekken zijn en dat ze vaak wat beter in de koffer geïntegreerd zijn dan wanneer er sprake is van vier wielen. De voordelen van koffers met vier wieltjes zijn dat ze niet snel omvallen en dat ze beter te manoeuvreren zijn dan een koffer met twee wieltjes. Bovendien kun je koffers met vier wieltjes ook voor je uit duwen, wat in sommige situaties erg handig is. Waar je uiteindelijke keuze naar uitgaat, hangt natuurlijk af van persoonlijke factoren.