Heb je een lange vliegreis voor de boeg? Dan kun je wel wat extra comfort gebruiken. Omdat je lang achter elkaar zit, kunnen je voeten opgezwollen raken of zelfs pijnlijk aanvoelen. Dit probleem is deels te voorkomen door regelmatig wat te bewegen. Doe oefeningen in de stoel of sta even op voor een korte wandeling naar het toilet. Daarnaast kan de lage druk ervoor zorgen dat je bloedsomloop minder optimaal is dan die normaal gesproken is. Om je lichaam wat extra te helpen, bieden speciale vliegsokken bovendien een uitkomst. Deze sokken helpen namelijk om gezwollen enkels en vermoeide benen te voorkomen.

Hoe werken vliegsokken?

Vliegsokken zijn speciaal gemaakt om druk te zetten op bepaalde plekken in je voeten en onderbenen. Niet voor niets worden vliegsokken ook wel compressiekousen genoemd: de sokken zorgen er middels compressie voor dat de bloedsomloop in je onderbenen goed blijft. Zelfs als je lange tijd stil zit, zoals het geval is tijdens een vlucht of lange autorit, wordt de bloedsomloop op gang gehouden. Hierdoor verkleint de kans op trombose – het ontstaan van een bloedstolsel in een bloedvat – bovendien aanzienlijk. Heb je een lange reis voor de boeg? Wacht dan niet totdat je al hoog in de lucht bent, maar trek de reiskousen op tijd aan, liefst thuis of op het vliegveld. Dan helpen de vliegsokken het beste.


Voordelen van vliegsokken

Naast het feit dat vliegsokken trombose helpen voorkomen, en daarmee goed zijn voor de gezondheid, bieden ze nog meer voordelen. Zo kom je zonder vliegsokken regelmatig met vermoeide benen op je vakantiebestemming aan. Dat terwijl je daar waarschijnlijk ook nog moet lopen. Met de speciale reiskousen heb je veel minder last van vermoeide benen. Bovendien bieden vliegsokken steun op de plaatsen waar je dat nodig hebt en voelen ze licht en comfortabel aan. Heb je een zittend beroep? Ook dan kun je overwegen om de compressiekousen aan te trekken om pijnlijke onderbenen te voorkomen.